OCENI OVOGODIŠNJU DEČJU NEDELJU


FANTASTIČAN
IMA PUNO AKTIVNOSTI, ALI...
MOŽE DA PROĐE
AKO NEMAMO DRUGOG IZBORA
UŽASAN
PO MENI NE BI TREBALO ORGANIZOVATI DEČJU NEDELJU
 


1980/81
U Školu upisano 906 učenika u 33 odeljenja. Školu posetila Svekineska politička konsultativna delegacija na čelu sa Vong Šo Doom kao i pesnikinja Mira Alečković. Osmog januara 1981. godine pesnik, Duško Radović održao je književno veče u Školi.

1981/82
Upisano je 907 učenika, 509 dečaka i 398 devojčica. Ekipa Škole osvojila prvo mesto na opštinskom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju”.

1982/83
Upisano 908 učenika u 34 odeljenja. Sedmog septembra u Školu je došla profesorka engleskog jezika Dubravka Bugarski-Alimpić a 1. oktobra 1982. godine na mesto nastavnika muzičkog vaspitanja profesorka Eržebet Mašic-Tapolčanji. 24. novembra u prepunoj sali Doma kulture pioniri su položili svečanu zakletvu i dobili crvene marame. Preko 1000 učenika osnovnih škola “Sever Đurkić” i “Zdravko Gložanski” učestvovaloje u dva navrata u sakupljanju kukuruza posle kombajniranja. Samo u prvoj akciji sakupili su 15 vagona kukuruza i tako zaradili novac za učila, ekskurziju i druge aktivnosti. Trećeg aprila održano je prvo takmičenje “Muzičkog tobogana” na kome su učenici Škole zauzeli prvo mesto. Međutim, i pored velike želje i mnogo vežbanja u finalu 20. aprila nisu uspeli da se popnu na pobednički tron. Ipak utehu su našli na Opštinskoj smotri iz saobraćajnog vaspitanja na kome je ekipa Škole zauzela prvo mesto kao i na pokrajinskom takmičenju “Nauku mladima”.

1983/84
Školsku godinu je započelo 917 učenika koji su raspoređeni u 34 odeljenja. I ove godine Škola je dobila nove članove kolektiva: Julijanu Bezeg-Česak i Angelinu Kajari nastavnike razredne nastave, Nadu Karabaš, nastavnicu srpskohrvatskog i Zorku Grubić, knjigovođu. Škola je dobila zlatne medalje Auto - moto saveza Vojvodine i Auto - moto društva “Bratstvo jedinstvo” Bečej za ”dugogodišnju saradnju i vanredne rezultate postignute u radu”. Zbog vremenskih nepogoda produžen je zimski raspust za četiri dana.

1984/85
Školu je upisao 931 učenik koji su raspoređeni u 35 odeljenja. I ove godine je jedno odeljenje boravilo na Letenci u Školi u prirodi devet dana. Ovoga puta to su bili učenici 4/1 razreda sa učiteljicom Terezijom Rehak. Učenici su bili veoma aktivni u akcijama branja kukuruza i sakupljanja priloga tokom nedelja borbe protiv tuberkoloze i distrofije.Krajem oktobra 1984. godine nastavnici Branka Mogorović i Ilija Milovanov, koji su u Školi od njenog osnivanja otišli su u zasluženu penziju. Zamenili su ih Zorica Gajević, profesorka geografije i Aleksandra Stojanović, profesor istorije.

1985/86
Učenici i nastavnici su se oprostili od učiteljica Anđelke Damjanović i Terezije Rehak, koje su, nakon 35 godina rada u Školi, otišle u penziju. U Školu su došle nastavnice razredne nastave Đenđi Kovač i Marijana Stejić. Upisano je 933 uečnika raspoređenih u 35 odeljenja. Povodom 41 godine od oslobođenja Bečeja održan je kros ulicama grada na kome su učenici Škole bili najbrojniji i osvojili prvo mesto, ekipno. U trci učenika 5. i 6. razreda Marija Kubat je bila druga kao i Zoran Pejić kod dečaka. Zoran Ilić, učenik 7/3 razreda postao je prvak Jugoslavije u takmičenju “Šta znaš o saobraćaju”. Šampion je kući doneo pehar i knjigu “Tito i more” ali na evropsko takmičenje nije otišao jer nije bilo deviza za put. Zoranova pobeda je Školi donela 50.000 dinara kao i 30.000 za pobedu na opštinskom takmičenju.

1986/87
U školu je upisano 911 učenika koji su raspoređeni u 35 odeljenja. Iz Škole su otišle Dragica Mitrović, učiteljica i Vesna Simin, nastavnica engleskog jezika a došli su mladi nastavnici-početnici: Zoltan Duga, profesor engleskog jezika, Ljiljana Vajdle, profesorka matematike, Zoran Ljubojev i Boro Miljuš, učitelji. Na porođajno odstustvo otišla je učiteljica Đenđi Kovač a do njenog povratka menjala je Ilona Pal kao i Kata Kanović koja je zamenila učiteljicu Ružicu Srdanović koja je, takođe, otišla na porođajno odsustvo. U Školu su došli i Ana Salaš, profesorka mađarskog jezika i Dušan Stajčić, profesor istorije. Na tradicionalnom krosu učenici Škole osvojili su pet prvih mesta:Slavica Ostojić, Jasmina Popov, Goran Dimitrijević, Zoran Pejić i Andrej Mihajlović, dva druga: Angela Šagi i Nikola Ilić i pet trećih mesta: Stanka Vujičić, Oliver Pajko, Dragan Bašlić, Marija Kubat i Dejan Tanurdžić. U penziju je otišla nastavnica Mileva Perčinovski. Na likovnom konkursu povodom Dana Ujedinjenih nacija prvu nagradu je osvojila Danijela Radojčić. Učenik petog razreda Rade Paunović je na Devetim “Limskim večerima dečije poezije” u Priboju dobio nagradu – komplet knjiga za ”Različitu pesmu” koja je proglašena najvedrijom na manifestaciji.

1987/88
Školsku godinu započelo je 938 učenika u 35 odeljenja. U penziju su otišle nastavnice fizike i hemije Vera Miranović, biologije Ljiljana Ostojić i glavna kuvarica Sofija Mitrović. Na njihovo mesto došli su: profesor fizike Velimir Dumanović, profesor hemije Zora Puzić, profesorke biologije Bojka Trbić i Katica Kabok. Kulturno prosvetna zajednica Vojvodine dodelila je školi “čitalačku značku”. Prvog dana proleća u Školi je otvorena kompjuterska učionica u kojoj, u okviru izbornog programa “osnove informatike i računarstva” časove pohađaju učenici Škole i njihovi vršnjaci iz OŠ “Zdravko Gložanski” i ”Petefi Šandor”. Na Opštinskom gimnastičkom takmičenju pioniri osvojili prvo a pionirke drugo mesto. Na 31.majskim igrama učenici Škole primili ključ grada Bečeja. Od 940 učenika pozitivan uspeh postiglo je 916, odnosno 97,45 odsto.Zanimljivo je da su 23 učenika koji su ponovili razred đaci viših, od 5. do 6. razreda

1988/89
Školska godina je započela sa više učenika nego prethodna 971 a samim tim i sa više odeljenja(36). U penziju je otišla Piroška Vujić, učiteljica dok je Julijana Bezeg-Česak prešla u Osnovnu školu “Šamu Mihalj” u Bečeju. U Školu su primljene nastavnice razdredne nastave: Gabriela Težer i Gabriela Urban, na određeno vreme. Otilija Tot-Kaša, psiholog i Sanja Čiplić, nastavnica razredne nastave primljene su na neodređeno vreme. Početak nove školske godine obeležilo je i opštinsko takmičenje u plivanju na kome su učenici Škole osvojili pet prvih, šest drugih i dva treća mesta. Na predlog Predsedništva OK SS Omladine Vojvodine Bečej, 10. oktobra prvi školski čas “bio je čas podrške progresivnim snagama na Kosovu”. Kulturno-prosvetna zajednica Vojvodine i ove godine je Školi dodelila “Čitalačku značku”. Hor, pod rukovodstvom Eržebet Mašic-Topolčanji je na opštinskoj smotri horova osvojio prvo mesto i plasirao se na zonsku smotru u Novom Bečeju gde su dobili pohvalu za svoj nastup. I ove godine “Severci” nastavljaju dominaciju na opštinskoj smotri “Mladi u saobraćaju”, što je nastavljeno i na pokrajinskoj smotri gde je Momir Ivanović, učenik osmog razreda ubedljivo pobedio

1989/90
Upisano je 970 učenika u 36 odeljenja. Iz Škole je otišao profesor fizike Velimir Dumanović a na njegovo mesto primljen Aleksandar Egić, na određeno vreme. Za profesora engleskog jezika primljena je Olivera Barberić iz Novog Sada. Na jesenjem krosu “Trke ulicama grada Bečej 89” ekipa Škole osvaja prvo mesto i novčanu nagradu od 2.000.000 dinara. U pojedinačnom plasmanu prva mesta su osvojili Sava Vukosavljev i Dalibor Martinov. Na međuopštinskom takmičenju iz stranih jezika učenica Andrea Šatai osvojila je prvo mesto.

1990/91
Upisano manje učenika nego prethodne godine (944) a smanjen je i broj odeljenja sa 36 na 35. Došlo je do smene direktora. Umesto dotadašnjeg direktora Jovana Beloševa, otišao u novoformiranu Gimnaziju kao i direktora izabrana je Marija Vujović a pomoćnik joj je Jovan Savičić, profesor koji je nastavio da predaje tehničko obrazovanje. U penziju je otišla Jolanka Feher, nastavnica domaćinstva. Na literarnom Konkursu “Narodne biblioteke” u Bečeju od pet nagrada tri su dobili učenici Škole a prvu je osvojioNikola Jovović učenik 8/2 razreda.

1991/92
U Školu je upisano 914 učenika u 35 odeljenja.Na Literarnom konkursu “Narodne biblioteka” Bečej na teme: “Volim ovaj grad” i “Da ne bude rata” učenica 6 razreda Olivera Vignjević osvojila je prvu nagradu. Prvi put posle Drugog svetskog rata zaorila se Svetosavska himna čime je na svečan način proslavljen Sveti Sava - školska slava. Učenici masovno učestvovali u humanitarnoj akciji i za samo dve nedelje sakupili 35.700 dinara za dvogodišnjeg Gorana slepog i obolelog od epilepsije. Na 24. smotri recitatora Srbije u Užicu Dušan Erdelj osvojio prvo a Aneta Stojšić drugo mesto.

1992/93
U Školu je upisano 873 učenika koji su raspoređeni u 33 odeljenja.Zbog embarga Škola je školsku godinu počela u “najgorim mogućim uslovima”. Nema para za struju, grejanje, popravke, kuhinju... Nema dovoljno nastavnika za pojedine predmete, pogotovo na mađarskom nastavnom jeziku. Iz Škole na druga radna mesta otišli: Beata Ferenc, Olivera Jeličić, Jovan Savičić i Bogdan Spirovski. Ipak, nastava je realizovana. Škola je prihvatila 47-oro dece iz ratom zahvaćenih područja. Prema novom Zakonu o osnovnoj školi direktora imenuje ministar prosvete na osnovu javnog konkursa i mišljenja Školskog odbora.

1993/94
Upisano je 806 učenika u 32 odeljenja. Sredinom septembra Školu je napustio Bogdan Spirovski zbog povratka u rodni grad a na njegovo radno mesto došla je Ivana Nićetin, apsolvent Pedagoške akademije. Od 1. oktobra istoriju na mađarskom nastavnom jeziku predaje Ištvan Časni umesto Edit Čikoš. Sankcije uzrokuju nestašicu goriva pa Ministarstvo prosvete produžava zimski raspust za dve nedelje. Od ukupnog broja upisanih učenika na početku školske godine 22 su izbeglice iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Broj učenika je varirao tokom školske godine pa je na kraju ostao 801 đak. Škola, na uštrb drugih troškova, plaća putne troškove nastavnicima. Na ekskurzije išla samo deca imućnijih roditelja. Naporom učenika i nastavnika vannastavna aktivnost je i dalje veoma živa. Proradila je i lutkarska sekcija koju je formirala i vodila Marica Dragičević.

1994/95
Upisano 814 đaka koji su raspoređeni u 32 odeljenja. Uz pomoć Opštine i sponzora Škola je opremila dve učionice, popravljen je kvar na kanalizaciji i sanitarnom čvoru... U Školu je pristiglo oko 270 izbeglica iz Republike Srpske Krajine. U Školskoj kuhinji svakodnevno se hrani preko 600 lica. Čitav kolektiv je učestvovao u zbrinjavanju izbeglica i pružanju pomoći. Od ukupnog broja učenika 40 su deca izbeglih i prognanih lica. Iako je životni standard nešto bolji nego prethodne godine brojnim učenicima su kupljeni udžbenici, školski pribor, odeća i obuća. Opštinski odbor Crvenog krsta pomogao je školsku kuhinju.I pored toga veoma je visok procenat pozitivno ocenjenih učenika čak 98,16 odsto. Učenici Škole prikupljali su pomoć za svoje vršnjake iz ratom zahvaćenih područja. Primetno je povećana agresivnost i nedisciplina učenika ali težih prekršaja nije bilo. Učiteljica Ljerka Ćirić je otišla u penziju a zamenila je Biljana Gurjanov, volonterski. Za posebno zainteresovane učenike organizovan je dodatni rad iz srpskog jezika, matematike, hemije, fizike i likovne kulture. Na tradicionalnom konkursu Vojvođanske banke učenica Judit Karačonji iz 3/1 razreda (učiteljica Gabrijela Težer) osvojila je 2. nagradu a učenici su, za masovnost učešća, osvojili 1. nagradu (televizor u boji).

1995/96
Upisano 875 učenika u 32 odeljenja. Za učenike izbeglice, koji su došli ove godine, Zavod za izdavanje udžbenika besplatno je poslao školske knjige. Pozitivno ocenjenih učenika na kraju godine bilo je nešto manje nego prethodne, 97,38 odsto. Jelena Nićetin, nastavnica srpskog jezika otišla je u penziju a na njeno mesto primljena je apsolvent Ljiljana Veselinović. Posle niza godina Škola je dobila novih dvadesetak metara ograde a uz pomoć donatora konačno je omalterisan spoljašnji zid na srednjem školskom krilu a, takođe, završena sanacija krova iznad učionica u prizemlju. Ana Antić je osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju u Tršiću iz srpskog jezika. Nina Divčić je osvojila prvo mesto u Vojvodini na literarnom konkursu. Marija Tot je na pokrajinskoj smotri recitatora osvojila prvo a Marita Barna drugo mesto. Ovo je bila poslednja školska godina u kojoj je vođen Letopis. Narednih godina vođeni su šturi izveštaji o uspesima učenika na raznim takmičenjima.

1996/97
Na pokrajinskoj smotri recitatora Eva Karačonji osvojila je 2. mesto dok je u lepoti scenskog govora Marija Tot osvojila 3. mesto.Na okružnom takmičenju iz srpskog jezika Ana Antić je osvojila 1. mesto a Dobrivoje Lovrić treće. Na republičkom takmičenju iz srpskog jezika Ana Antić je osvojila 3. mesto.

1997/98
Ove školske godine iz Škole odlazi direktorka Marija Vujović a na njeno mesto dolazi Miroslav Matić, profesor geografije. Na pokrajinskoj smotri recitatora Eva Karačonji je osvojila 2. mesto a u lepoti scenskog govora Arpad Serda osvojio je 2. mesto. Na okružnom takmičenju iz srpskog jezika Ivana Malić osvaja 2. a Kristina Nikolić 3. mesto.

1998/99
Zbog bombardovanja nisu održavana takmičenja.

1999/2000
Na regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Kristina Nikolić osvaja 3. mesto. Na okružnom takmičenju iz mađarskog jezika Judit Karačonji osvaja 3. mesto. Na republičkom takmičenju iz biologije Anamarija Knežević osvaja 2. mesto dok na zonskom takmičenju iz geografije Vojko Babić, Kristina Nikolić i Branislav Šarac dele 3. mesto. Na republičkom likovnom konkursu Kristina Kovač dobija 2. nagradu a na konkursu Muzeja Vojvodine Klaudija Đere dobija 3. nagradu.

2001/02
Za vršioca dužnosti direktora Škole izabrana je Brankica Tapavica, profesorka fizike i nekadašnja učenica OŠ “Sever Đurkić”. Već naredne školske godine imenovana je za direktorku Škole. Ivana Malić na orkužnom takmičenju iz geografije osvaja 3. a na republičkom 2. mesto. Na literarnom konkursu “Mesec dana knjige” Dragan Blažić i Predrag Isailović dobijaju prvu nagradu a Eleonora Tol 3. Na orkužnom takmičenju iz srpskog jezika Nenad Jovanović deli 3. mesto sa Tamarom Šekerović koja na republičkom takmičenju osvaja 2. mesto. Adriana Knežević je na sportskom takmičenju “Trojkom protiv droge” u Beogradu ušla u finale dok ženska košarkaška ekipa na okružnom takmičenju osvaja 3. mesto.

2002/03
Na literarnom konkursu “Mesec dana knjige” Ivan Petrušić dobija specijalnu nagradu a Aleksandra Rajić drugu.

2003/04
Na okružnom takmičenju iz istorije Dimitrije Simin osvaja 2. mesto.

2004/05
Za laskavu titulu “đak generacije” među nekoliko kandidata svojim znanjem i zalaganjem kao i ponašanjem izborio se Aleksandar Makarić. Na okružnom takmičenju iz biologije Ivan Šušnica osvaja 3. mesto a Aleskandar Makarić iz istorije osvaja 2. mesto.

2005/06
Ove godine troje učenika je zaslužilo da titulu “đak generacije”: Sanja Balać, Olga Stojkov i Dimitrije Simin. Na okružnom takmičenju iz biologije Mrđan Mrkšić i Arnold Varga osvajaju 2. a Jovana Kikić, Leana Tajkov i Žigmond Sečedi 3. mesto.

2006/07
Nikola Stojkov je u svemu bio bolji od svojih školskih drugova i s pravom poneo titulu “đak generacije”
  VI STE 18661. POSETILAC.

AŽURIRANO DANA:
10.10.2012.
   
    Copyright © (2010-2012) - OSNOVNA ŠKOLA "SEVER ĐURKIĆ" - BEČEJ